Kryds, test og vind - Videnoverførsel

Kryds, test og vind - Videnoverførsel - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at forbedre dyrevelfærden gennem en avlsmæssig udvikling mod sundere og længere levende køer og således opnå en produktivitetsstigning og forbedret økonomi.

Projektets formål opnås gennem en mere udbredt anvendelse af systematisk krydsning af malkeracer og anvendelse af genomiske test. De to avlsstrategier virker på hver deres måde. Krydsning ved at udnytte krydsningsfrodighed og genomiske test ved at øge det avlsmæssige niveau af næste generations hundyr. Avlsstrategierne kan anvendes hver for sig eller på samme tid og medvirker begge til en avlsmæssig udvikling mod sundere og længere levende køer.

 

Gennem formidling af ny viden vil vi synliggøre gevinsten af systematisk krydsning af malkeracer og anvendelse af genomiske test for kvægbrugerne og deres rådgivere.  Vi vil arbejde mod at nedbryde de barrierer, som hindrer udbredelsen. Vi vil samtidig gøre det nemt for kvægbrugeren at afgøre, hvordan han kan anvende strategierne i netop hans besætning. Viden skal formidles aktivt gennem artikler i relevante blade, informationsmateriale og temadage for landmænd og deres rådgivere.

 

Projektet formidler primært resultater fra udviklingsprojektet ” Kryds, test og vind – Udvikling”. Desuden demonstreres anvendelse af simuleringsprogrammet SimHerd Crossbred som et redskab til at vise potentialet for krydsning i den enkelte besætning.

Indlæg på kursus
Beskrivelse af Race- og krydsningsopgørelse i DMS Dyreregistrering Udskriften kan bruges til at sammenligne ydelse, frugtbarhed, sundhed for forskellige racer eller krydsningskombinationer i driftsenheden.
New tools for evaluating and managing systematic crossbreeding at herd level and Results from crossbreeding in Denmark
prisfald på genomisk test gør det rentabelt at teste alle hundyr i mange besætninger. resultatet vil være en forbedring af næste generations produktionsdyr, forudsat at man bruger resultaterne aktivt.
jo mere konsekvent man bruger sin viden fra de genomiske test og kombinerer med kønssorteret sæd og kødkvægssæd – jo større er den avlsmæssige gevinst.
der har altid været besætninger i danmark, som mere eller mindre systematisk har drevet krydsningsavl. i 2007 blev der sat øget fokus på gevinsten ved systematisk krydsning og det resulterede i en stig-ning i antal krydsningsdyr i danmark.
ny dansk undersøgelse bekræfter, at krydsningskøer klarer sig rigtig godt sammenlignet med de renracede
britt brøchner-nielsen er vild med de mindre og ‘nysgerrige’ krydsninger, der også resulterer i bedre produktionsresultater.
det er en myte, at det kun er besætninger med lavt managementniveau, der kan drage fordel af at krydse.
krydsning mellem holstein, jersey og rdm giver en forbedret holdbarhed hos krydsningsdyrene. det viser nye analyser på danske data.
krydsning mellem holstein, jersey og rdm giver en forbedret holdbarhed hos krydsningsdyrene. det viser nye analyser på danske data.metadata
flere jersey- og holsteinkøer dør indenfor 50 dage efter kælvning, hvis de får en kødkvægskryds-ningskalv fremfor en renracet kalv. det skyldes især, at det er de dårligste køer, der insemineres med kødkvægssæd.
hvorvidt genomisk test betaler sig i den enkelte besætning afhænger bl.a. af udskiftningsprocenten.
montbeliarde og fleckvieh krydsninger opnår bedre slagteresultater end holstein tyrekalvetyrekalve, hvis fædre er montbeliarde eller fleckvieh, opnår højere afregning end rene holstein tyrekalve.
kristoffer kappel opdagede krydsningsfrodigheden ved et tilfælde. i dag kunne han ikke drømme om at lade være.
nordic workshop in dairy cattle genomics
det, som startede med nysgerrighed, er blevet en klar strategi for brugen af genomisk test. det har løftet niveauet i hans peter lildholdts besætning for egenskaberne i ntm og dermed økonomien.
rdm- og jerseykrydsninger er sundere end de renracede
nye resultater for rdm- og jersey-krydsninger viser bedre sundhed end de renracede, når man ser på reproduktions-, fordøjelses- og lemmelidelser.
nye resultater for rdm- og jersey-krydsninger viser bedre sundhed end de renracede, når man ser på re-produktions-, fordøjelses- og lemmelidelser.
gevinsten ved at bruge genomisk test til at hæve det avlsmæssige niveau afhænger i høj grad af besætningens forudsætninger. læs her, om det vil gavne din besætning.
indlæg for danske, svenske og finske avlsrådgivere

© 2021 - seges projektsitet

href=' '="">